Momsterjul låge 13: Kom med fra start

Momster har sin helt egen julekalender – Momsterjul. Du finder ikke præmier bag lågerne, men stemning, kærlighed, traditioner og diy. Alt det, julen egentlig handler om, men svinder lidt mellem gaveræs og honningsyp. Hver dag åbnes en ny låge. I dag er det min tur til at sprede julestemning bag låge nr. 13 ⛄️ Få oversigt over hele Momsters julekalender her!

Snekaos
Jeg mødte min mand i 2010. Og den 22. december kom han på overnatning hos mig, da vi havde månedsdag. Natten til den 23. vågner vi op til hvad der lignede et nisselandskab! Der var bare nogen der havde tabt posen med sne henover Bornholm – for hele øen var fuldstændigt lukket. Alt trafik var indstillet. Altså… selv sneplovene satte sig fast i sneen. (Se billederne her!) Hvad der skulle være en enkelt nat, blev altså pludselig mange dage, for vi var sneet inde til den 27. december. Politiet frarådede stadigvæk al unødig kørsel, men taxaerne var på vejene et par timer. Vi fik hurtigt pakket os sammen og så blev vi kørt til mine bedsteforældre! Der er en lille halv times kørsel – men med snedriver højere end man kunne ane og kun ét enkelt spor på hovedvejene, tog det altså en time mere oveni. Jarnik ringede til sine forældre, så de kunne komme og hente ham, når vi var nået frem. Da vi kom ind ad døren var der både juletræ, julemad, julegaver… Ja, vi holdt jul. Bare min mor, Jarnik og jeg. Vi spiste rugbrødsmadder med frikadeller og rødkål juleaften. Så det var lykken at være nået frem! Vi har dog holdt jul sammen hvert år siden. Vi fik altså allerede vores første tradition, da Jarnik var 15 år gammel. Hvert andet år holder vi jul med min familie og nytår med Jarniks. Og omvendt 🎄💫 Jeg elsker det, men ser også meget frem til at kunne invitere til jul hos os. Tænk at kunne samle os alle én aften om året!

Da jeg blev mor….. ændrede alt sig indeni mig og jeg havde simpelthen lyst til at lave traditioner af alt nærmest. Én af de første ting vi gjorde, var at købe ham en fin opbevarings-æske. Den skulle bruges til julepynt. Vi køber et stykke håndlavet julepynt hver jul og kommer i hans æske. Det pynt er kun hans. Det her er hans første stykke. Se lige hvor smuk den er!

Mundblæst jule-“kugle” købt på julemarked i Odense. I år har vi købt ham en håndlavet klassisk tromme, der også er til at hænge på træet.

Det er kun i år han har været stor nok, til at kunne være med til lidt af det hele. Han var med ude og finde juletræ, lave juledekoration, julegaver (diy julegaver fra de helt små – bliver et indlæg for sig selv sidst i denne uge, så hold øje!) og hjemmebag. Han gør julen magisk. Han gør ALT magisk. Jeg elsker den lille fyr ☺️

Konfekt, krydderkager og koldhævede morgenboller
Jeg har alle dage elsket december og alt hvad der hører med. Vi er virkelig gode til at hygge ekstra i julen. Senest har Noam og jeg bagt julesmåkager og lavet konfekt. Med helt små børn, skal der altså noget forberedelse til og jeg vil dele mine absolut yndlings opskrifter med jer, så I kan blive klar til en hel weekend i hyggens tegn!

De her koldhævede boller er de absolut BEDSTE.
Rør dejen sammen fredag aften, så har I nybagte morgenboller lørdag og søndag.


Det skal du bruge til 12 morgenboller:
10 g. gær
2,5 dl. koldt vand
2,5 dl. koldt skummetmælk
1 spsk. honning
1/2 tsk. salt
2 revne gulerødder
1 æg (til dejen)
150 g. fuldkorns hvedemel
600 g. hvedemel

1 sammenpisket æg til pensling
“Pynt” ovenpå bollerne (solsikke, hørfrø, havregryn osv.)

Så nemt er det: (Du kan røre hele dejen sammen med en grydeske.)
Opløs gær i vand og mælk og tilsæt salt og honning. Riv gulerødderne på den grove side af et rivejern, og tilsæt det sammen med fuldkorns hvedemel og ægget. Rør godt i dejen. Tilsæt derefter hvedemel lidt af gangen. Dejen skal være “våd” i konsistensen. Lad bolledejen hæve i køleskabet til næste morgen. (Film henover skålen.) Om morgenen: form så bollerne med to skeer. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og pensl dem med sammenpisket æg. 6 på hver plade. Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varme i 15-20 min. alm. ovn. Eller til bollerne bliver en smule gyldenbrune.

Sponsoreret! Hjemmelavet konfekt er altid en god idé og herhjemme er vi fan af Odense Marcipan. Noam er kun 16 måneder, men i år skulle han altså have lov til at være med. For at gøre det nemt og overskueligt for ham, skar jeg marcipanen ud i små firkanter, som han kunne stikke ind ispind i. Derefter dyppede jeg dem i mørk chokolade og pyntede med hvid chokolade. Han følte han var en vigtig del af det hele og det gjorde det bare rigtig hyggeligt for os alle.

 

Jeg kan helt inde fra hjertet (og nede fra maven) anbefale:
Jordbær/champagne marcipan – hvid chokolade – lakridsknas 
Kokos marcipan – mælkechokolade – kokos (FAVORIT)
Cappuccino/karamel marcipan – mørk chokolade – hakkede ristede hasselnødder

 

 

Til nytår laver vi nytårsbomber. De består af meget (!) nougat, marcipan og mørk chokolade.
Og se lige hvor festlige de ser ud med guld støv.

 

 

Vi har selvfølgelig også lavet “stikke-ud-småkager.” Det var vigtigt for mig at de smagte af jul, men ikke så krydret, at Noam ikke kunne have dem. De her er simpelthen så enkle, men hammer gode. Jeg lavede dejen dagen før og havde den på køl til dagen efter. Nemt!

Det skal du bruge:
275 g. hvedemel
125 g. smør
125 g. rørsukker
Korn fra 1 vaniljestang
1 æg
1 spsk. sirup
1/2 tsk. stødt nelliker
1 tsk. kanel

Så nemt er det:
Mål melet op og kom det i en skål. Tilsæt smør i små tern og bland det sammen med hænderne, til det ligner revet ost. Tilsæt rørsukker og vanilje og bland det hele sammen. Tilsæt æg og sirup og rør til dejen begynder at samle sig. Kom dejen på bordet og ælt den til en lækker fast bold. Vil den ikke helt samle sig har ægget været lidt lille og så tilsætter jeg en smule mere sirup. Er dejen omvendt våd, drysser jeg med en anelse mel. Som oftest er ingen af delene nødvendigt. Det er nemt at mærke om dejen bliver fast og lækker. Put dejen i en lille skål og dæk skålen med film. Du kan også simpelthen bare filme hele dejklumpen. Lad dejen hvile i køleskabet til dagen efter. Tag dejen ud af køleskabet ca 30 minutter før du skal bruge den. Varm ovnen op til 180 grader alm. ovn. Rul dejen ensartet ud på et meldækket bord. Det er vigtigt at dejen er ensartet for ellers vil tynde småkager brænde på før de tykke er færdige. Stik småkager ud med udstiksforme. Brug en spartel til at flytte dem over på en bageplade med bagepapir. Der skal være lidt afstand mellem småkagerne. Saml dej resterne, arbejd dem lidt sammen og rul dejen ud igen. Stik flere småkager ud og fortsæt sådan til alt dejen er brugt. Bag småkagerne i ca. 8 minutter. HOLD GODT ØJE. Det er vanskeligt at angive en nøjagtig tid, da det afhænger af størrelsen på småkagerne og din ovn. Lige så snart småkagerne har en gylden kant er de klar. Tag småkagerne ud af ovnen og flyt dem med spartlen over på en rist hvor de kan køle af. De kolde småkager kan pyntes på mange forskellige måder. Helt klassisk smørres de med glasur og pyntes med kagekrymmel. (Herhjemme byttede vi kagekrymmel ud med guld støv.) Opbevar småkagerne i en tætsluttende kagedåse.

Tusind tak fordi du læste med.
GLÆDELIG JUL TIL DIG OG DINE ✨💫

Kh. Malene